• 0342 317 12 80

GAUN SPORIUM

PİLATES KURALLARI

-Nefes kontrolü

Pilatesin ilk altın kuralı doğru nefes almaktır. Nefes alışverişleriniz kontrollü ve ritmik olmalıdır. Doğru nefes göğüsten değil, karından alınan nefestir. Burundan alınan nefes ağızdan verilir.
 
-Doğru duruş
 
Duruşunuzun hareketin gerektirdiği şekilde olduğundan ve bel-boyun bölgeleri gibi yerlerinize gereksiz yük bindirmediğinizden emin olun.
 
-Merkez noktası
 
Kas yapısını bir bütün haline getiren pilateste hareket, bel, kalça ve göbek çevresinde gerçekleşir. Merkezleme sayesinde esneme ve uzama gerçekleşir.
 
-Odaklanmak
 
Konsantrasyonunuzu sağlamak için sabit bir yere odaklanmanız gerekmekte. Acele etmeyin.  Yoğunlaşın, gevşeyin, bedeninizin nasıl da eşsiz bir uyuma sahip olduğunu fark edin.
 
-Bedeninizi tanımak
 
Hangi kasın nerede yer aldığını, omurgamızı destekleyen noktaları bilmek, hareketleri yaparken farkındalığınızın daha yüksek olmasına yardımcı olacak. Bedeninizi tanıyarak ona hakim olun.
 
-Hareketten tam verim alınmalı
 
Hareketler belirsizce değil tam yapılmalıdır. Kullanılan tekniğin ve yapılışının doğruluğu inanılmaz sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.
 
-Kontrol
 
Plates metodunda konrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.
 
-Doğru kalça duruşu
 
Kalça duruşumuza dikkat etmemiz elzem bir konu. Beliniz tam olarak doğru bir şekilde konumlanmış olmalı, uzandığınızda ne az ne de fazla boşluk kalmalıdır.
 
Nelere dikkat edilmeli?
 
1. Kalça doğal pozisyonda olmalı.
2. Sırt dik olmalı ve omurga doğal duruşunu kaybetmemeli.
3. Omuzlar kulaktan uzakta olmalı.
4. Boynunuz gergin olmamalı. Kafanızın tepesinden bir iple hareket eden bir kukla olduğunuzu düşünün ve hareketleri sırayla deneyin.
5. Hareketleri vücudun olması gereken pilates duruşuna getirdikten sonra bir süre böyle kalın.
6. Bacakların birbirine yakın ve rahat olmasına özen gösterin.
7. Diz ve dirsekleriniz çok gergin olmamalı. Çünkü bu, hareket özgürlüğünüzü kısıtlar. Ayrıca ergin pozisyonlarda diz ve dirseklerinizi kırmamalısınız.
 
SPİNNİG

Spinning, bir spor dalı olan 1991 yılından itibaren Amerika merkezli olarak diğer ülkelerde yapılmaya başlanmıştır. Spinning, ismini iki defa Race Across America’ya katılan Johnny G. Spinner’dan almaktadır. Spinner, bisiklet üreticisi Schwinn ile birlikte Amerika’da özel olarak kendi tasarladığı bir bisiklet tipi oluşturmuştur.

 

Özellikle kapalı ortamda yapılmaya uygun olduğu için tercih edilen Spinning, sabit olarak özel tasarlanmış ve üzerinde bazı aerobik egzersizlerinin rahatça yapılabildiği bir bisiklettir. Sıradan kondisyon bisikletlerinden farklı olarak bu bisikletin özelliği geometrisinin, selesinin ve gidon boğazının ayarlanabilmesi sayesinde binicilerin vücuduna uygun hale getirilmesidir. 18 kilo ağırlığında ve sıcağa dayanıklı yün-çuha karışımı fren pabuçlarıyla frenlenen bisikletler Triatlon gidonlarına benzeyen “aerobarlar”dan oluşturulmuştur. Pedallara zincir aracılığı ile doğrudan bağlı olan metal diski sayesinde akıcı ve düzenli pedal çevirmeyi sağlamaktadır.

 

Özellikle kış mevsimi ile güzel hava bisikletçilerinin evlere çekilmesine ve antremansız kalmasına çare olan Spinning, bisiklet ağırlığı yüzünden spor salonlarında yapılması tercih edilen bir spordur.